Emotiva i espectacular cursa a Bellvitge a favor de la donació amb dotzenes de protagonistes amb òrgans trasplantats

“Donar és vida” ha estat el crit de guerra de la Transplant Run 2021 que va complir amb el desafiament de tornar i posar-se al capdavant de la divulgació i de la promoció de la donació d’òrgans sòlids. La carrera, celebrada aquest cap de setmana a un circuit de L’Hospitalet, amb arribada i sortida a l’Hospital Universitari de Bellvitge, va constituir una demostració d’esperit esportiu i social ofert per centenars de corredors compromesos amb la cultura d’un model de medicina pública que ha convertit Catalunya en un referent i en líder estatal a més d’estar en el més alts llocs del món per quantitat, excel·lència i èxit dels trasplantaments.

Promoguda i organitzada per ADER, Associació de Malalts del Ronyó de Catalunya, la cita va resultar extraordinàriament espectacular i emotiva per sobre de tot, gràcies també a la nodrida participació i a l’acolliment i col·laboració de la ciutat de L’Hospitalet.

Familiars que van dedicar la carrera a éssers estimats que avui viuen gràcies a una donació, persones que ho van fer en memòria d’uns altres que van prolongar anys d’existència també gràcies a la generositat de donants, desenes de trasplantats, parelles de donant i receptor que van voler córrer la Transplant Run junts, perquè aquest és un vincle de vida i de felicitat per sempre, i fins i tot runners que van trencar a plorar sota la meta gràcies als batecs d’un cor aliè després d’haver estat tan prop del final. Ells van ser els grans protagonistes d’aquesta carrera per la vida que es va tancar amb una promesa per part de ADER i de L’Hospitalet de donar-li continuïtat també en 2022.

L’edició que ha recuperat la vitalitat i l’essència de la Transplant Run va comptar amb el suport i la presència personal de les principals autoritats mèdiques i de la salut pública com el president de la OCATT (Organització Catalana del Trasplantament) al costat d’eminents càrrecs clínics com el director de l’Hospital Clínic, Josep Maria Campistol, el Dr. Josep Cruzado, Cap del departament de Nefrologia i Trasplantament

Renal de l’Hospital Universitari de Bellvitge i representants de tots els centres amb unitats de trasplantament.

Ambient insuperable per a una matinal solidària i més necessària i oportuna que mai en el camí de recuperar el nivell de donacions i de trasplantaments que la pandèmia havia frenat no sols pel primer impacte sinó per les successives ones que han requerit un gran i continuat esforç de la sanitat contra la saturació d’ingressos i infeccions.

“Un trasplantament és la llum al final del túnel”, va explicar un dels trasplantats que en travessar la meta va voler explicar espontàniament el que sentia i el que suposa per a un malalt crònic l’esperança i l’arribada d’un òrgan.

La Transplant Run 2021 ha significat una extraordinària oportunitat per a fer valdre la sensibilitat ciutadana a favor d’aquesta cultura de la donació que ja és un senyal identitari de la nostra societat i paradigma d’un model únic de gestió de la salut pública.

Elena Román, youtuber resident a Madrid, trasplantada renal va actuar com a padrina de la carrera, contagiant a tots els corredors amb el seu entusiasme i passió per l’esport i la vida arrencant el matí amb un escalfament espectacular.

Les aportacions i ingressos d’inscripcions de corredors i de ‘Dorsal 0’ es destinaran a benefici de dos Projectes de Donació i Trasplantament a Catalunya. Un comitè d’experts científic integrat per Jaume Tort, President de la OCATT, juntament amb el Dr. Francesc Moreso, el Dr. Josep M. Campistol i el Dr. Joan Fabregat i Javier Altemir, pacient trasplantat, designarà els beneficiaris. Les bases es donaran a conèixer en els pròxims dies.

Antoni Tombas, president de ADER, va agrair la participació i col·laboració dels qui van fer possible la carrera i dels qui l’han secundat com les dues Regidores de l’Ajuntament de L’Hospitalet, Maite Revilla, responsable d’esports i del Districte de Bellvitge i Olga Gómez del districte II. També van estar Josep María Martínez (Associació de trasplantats Hepàtics de Catalunya), Toni Bailo (Aire. Associació de Trasplantats de Pulmó), la Dra. Montserrat Figuerola, gerent d’Hospital de Bellvitge i de la Territorial Metropolitana Sud del Institut Català de la Salut i Raül Serra, coordinador Secretària d’Atenció Sanitària i Participació Departament de Salut.

Els guanyadors de la categoria absoluta van ser Miriam Rueda i Farid Kehtira, fill de trasplantat que va córrer amb tanta ànima i il·lusió que va volar fins a la meta amb un temps extraordinari

Descarregar Noticia en PDF